Gezinstherapie

 

Soms heeft niet alleen één kind in het gezin problemen, maar ook meerdere gezinsleden. Ook komt het voor dat de aanmeldklachten van een kind voort blijken te komen uit de gezinssituatie. Opvoeders die bijvoorbeeld niet op één lijn zitten, een broer of zus die voor problemen zorgt, of de algemene sfeer thuis is niet prettig. In dat soort gevallen nodigen we het gehele gezin uit voor therapie.

 

Door middel van gesprekken, maar ook oefeningen, spelletjes en thuisopdrachten, onderzoeken we welke patronen er zijn binnen het gezin en welke voor problemen zorgen. Daarnaast brengen we in kaart welke positieve relaties er zijn en hoe we die kunnen versterken. Doordat het hele gezin meedoet aan de therapie, werkt het gezin samen aan een oplossing.

 

Een sessie met het hele gezin duurt meestal anderhalf uur. Soms is dit aanvullend op de individuele therapie van een kind, of krijgen ouders naast gezinssessies ook ouderbegeleiding. Het aantal en de frequentie van de gezinssessies kan per behandeltraject erg verschillen.

 

Uw specialist bij Gezinstherapie

Lucienne

Lucienne Putter

Mijn naam is Lucienne Putter. Sinds 1991 ben ik werkzaam; destijds met kinderen/jongeren en hun ouders als orthopedagoog, later als gz-psycholoog. Vanaf 2008 ben ik me gaandeweg meer gaan bekwamen in de geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen en ben ik psychotherapeut geworden. Sinds 2017 heb ik mijn eigen praktijk voor psychotherapie, Psychotherapie het Huis.

Bij de pedagogenpraktijk zorg ik ervoor dat de onderzoeken goed worden uitgevoerd, en leer ik nieuwe psychologen hoe ze dat het beste kunnen doen. Daarnaast heb ik gesprekken met ouders van kinderen die bij de praktijk in behandeling zijn. Soms werk ik dan met het hele gezin, soms met één of beide ouders, en soms komen ouders bij mijn eigen praktijk in therapie.

Marijke

Marijke de Leeuw

Mijn naam is Marijke de Leeuw. In 2010 ben ik afgestudeerd als Orthopedagoog (werkveld Forensisch). Ik heb gewerkt in de verslavingspsychiatrie, in een psychologenpraktijk en als docent. Sinds maart 2019 werk ik bij Pedagogenpraktijk Theysmeyer. Omdat ik in opleiding ben tot Psychotherapeut en Systeemtherapeut werk ik nu voornamelijk met jongeren en hun gezinnen/systeem.

Als je bij mij in behandeling komt, gaan we eerst samen kijken wat jouw klachten zijn.  We zoeken dan ook uit hoe je klachten samenhangen met de systemen waarin je leeft, bijvoorbeeld je gezin, je school, je vriendengroep en andere belangrijke mensen. Ik zal niet alleen met jou praten, maar ook met je ouders of opvoeders, soms ook alleen met hen. We noemen dat ook wel systeemgesprekken of opvoedondersteuning.

Lees meer over ons