PMT

 

Psychomotorische therapie (PMT) is therapie voor kinderen, jongeren en volwassenen en is een vorm van lichaamsgerichte therapie. Met PMT werken we via het lichaam en komen we in beweging. Het lichaam helpt je te voelen wat jou spanning of ontspanning geeft, wat jou blij, boos of verdrietig maakt en welke overtuigingen jou belemmeren in je leven. Wanneer je meer leert luisteren naar je lichaam, ontdek je wat belangrijk voor jou is, wat jou blij maakt, hoe je meer in je kracht kan gaan staan en hoe je meer ruimte in kan nemen om jezelf te zijn of voor jezelf op te komen. Het gaat bij deze therapie dus wat minder over praten en denken, en meer over voelen en bewegen.

 

In de psychomotorische therapie wordt er gebruik gemaakt van de volgende werkvormen:

  • Lichaamsgerichte oefeningen: ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, mindfulness, symbolische oefeningen, emotioneel lichaamswerk, aanraking
  • Bewegingsgerichte spelvormen: balspelen, racketspelen, boksvormen, mikspelen, parcours, evenwicht
  • Creatieve expressie: dans, spel, muziek en creatieve werkvormen

Een sessie duurt 45 tot 60 minuten. In het begin van de behandeling is dit vaak wekelijks, verderop in de therapie kan dit soms afgebouwd worden naar twee- of driewekelijks. Een volledige behandeling kan een paar maanden tot een paar jaar duren. Soms wordt de PMT gecombineerd met ouderbegeleiding. Dit kan tegelijkertijd in de zaal zijn om de interactie tussen ouder en kind zichtbaar te maken, maar dit kan ook apart zijn. Soms bij dezelfde therapeut, soms juist bij een ander.

 

Uw specialist bij PMT

Kirsi – Kinder- en Jeugdpsychiater

Mijn naam is Kirsi van Rijn. Ik ben werkzaam als kinder- en jeugdpsychiater.

Je komt bij mij als er vraag is naar een psychiatrisch onderzoek. Ik kijk dan wat er met jou aan de hand is en hoe het in jouw gezin gaat. Ik geef vervolgens advies over de behandeling. Sommige kinderen krijgen medicatie. In dat geval blijf je regelmatig bij mij onder controle.

Marijke

Marijke – Orthopedagoog en Psychotherapeut

Mijn naam is Marijke de Leeuw. In 2010 ben ik afgestudeerd als Orthopedagoog (werkveld Forensisch). Ik heb gewerkt in de verslavingspsychiatrie, in een psychologenpraktijk en als docent. Sinds maart 2019 werk ik bij Pedagogenpraktijk Theysmeyer. Omdat ik in opleiding ben tot Systeemtherapeut werk ik nu voornamelijk met jongeren en hun gezinnen/systeem.

Als je bij mij in behandeling komt, gaan we eerst kijken wat jouw klachten zijn.  We zoeken uit hoe je klachten samenhangen met de systemen waarin je leeft, bijvoorbeeld je gezin, je school, je vriendengroep en andere belangrijke mensen. Ik zal niet alleen met jou praten, maar ook met je ouders of opvoeders, soms ook alleen met hen. We noemen dat ook wel systeemgesprekken of opvoedondersteuning.

Bianca – Stagiare Psychomotorisch Kindertherapeut

Mijn naam is Bianca van Asch. Ik loop vanaf juli 202 mijn eindstage als Psychomotorisch Kindertherapeut. Naast mijn stage ben ik werkzaam als gymdocent en jeugdbegeleider.

Mijn PMT-collega Saskia en ik gaan jou helpen met jouw uitdagingen. Dit doen we door middel van verschillende bewegingsactiviteiten en lichaamsgerichte oefeningen uit te voeren. Dus niet door heel veel te praten, maar juist door te bewegen en te ervaren.

 

Saskia – Psychomotorisch Therapeut

Mijn naam is Saskia. Sinds juli 2020 werk ik als psychomotorisch therapeut bij de Pedagogenpraktijk Theysmeyer.

PMT is een behandelgerichte vorm waarbij bewegen centraal staat. Bewegingsactiviteiten en lichaamsgerichte oefeningen worden als middel ingezet om gedrag te veranderen. We gaan proberen niet zoveel te praten, maar meer ervaren tijdens het doen van verschillende oefeningen in de zaal. Het is geen doel om beter te worden in bewegen, maar door bewegen gaan we wel aan de slag met zaken die je mogelijk lastig vindt. Het kan zijn dat je alleen bij mij komt, maar ook je ouder(s)/verzorger(s) zijn belangrijk en kunnen we uitnodigen in de PMT-zaal.

Lizzie

Lizzie – Orthopedagoog en Onderwijskundige

Mijn naam is Lizzie Bakema en binnen de praktijk ben ik werkzaam als Orthopedagoog en Onderwijskundige. Mijn ervaring heb ik opgedaan binnen het onderwijs en de specialistische Jeugd GGZ. Je kunt bij mij terecht voor psychologisch onderzoek, gesprekstherapie en ouderbegeleiding. We bekijken (onderzoeken) je klachten en nemen die mee in een persoonlijk plan dat vooral positief, activerend en versterkend werkt, maar waarbinnen ook ruimte is om persoonlijke dingen te bespreken en te kunnen verwerken. Daarnaast kan ik ondersteuning bieden in leren, dit door te onderzoeken hoe jij in elkaar steekt, wat voor jou wel/niet werkt en wat jou motiveert.

Binnen de praktijk ben ik tevens aanmeldcoördinator en aanspreekpunt voor verwijzers en externen, die meer over onze praktijk willen weten, vrijblijvend advies willen of de samenwerking met onze praktijk willen opzoeken. .

Tamara

Tamara – Orthopedagoog

Mijn naam is Tamara Lekkerkerker en sinds 2018 ben ik bij deze praktijk werkzaam als orthopedagoog. Je kunt bij mij terecht voor psychologisch onderzoek, gesprekstherapie en EMDR-therapie. Ook aanmeldingen komen bij mij. Wanneer jij je wilt aanmelden, of hier vragen over hebt, kan jij (of één van je ouders) contact met mij opnemen. Samen kijken we dan wat het beste bij jou past en hoe we dat vorm kunnen geven.

Als je bij mij komt, gaan we werken aan de doelen die we samen opstellen. Dat kan ook betekenen dat we eerst gaan onderzoeken wat er aan de hand is en waar dit vandaan kan komen. Dat kunnen soms best lastige dingen zijn. Daarom vind ik het belangrijk dat je je hier op je gemak voelt en jezelf kunt zijn.

Lucienne

Lucienne – GZ-psycholoog en Psychotherapeut

Mijn naam is Lucienne Putter. Sinds 1991 ben ik werkzaam; destijds met kinderen/jongeren en hun ouders als orthopedagoog, later als gz-psycholoog. Vanaf 2008 ben ik me gaandeweg meer gaan bekwamen in de geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen en ben ik psychotherapeut geworden. Sinds 2017 heb ik mijn eigen praktijk voor psychotherapie, Psychotherapie het Huis.

Bij de pedagogenpraktijk zorg ik ervoor dat de onderzoeken goed worden uitgevoerd, en leer ik nieuwe psychologen hoe ze dat het beste kunnen doen. Daarnaast heb ik gesprekken met ouders van kinderen die bij de praktijk in behandeling zijn. Soms werk ik dan met het hele gezin, soms met één of beide ouders, en soms komen ouders bij mijn eigen praktijk in therapie.

Paul

Paul – Praktijkhouder en Psychotherapeut

Mijn naam is Paul Theysmeyer. Sinds 1984 ben ik werkzaam in dit boeiende vak. Als therapeut heb heb ik mijn ervaring opgedaan binnen verschillende gebieden van de GGZ, o.a. in de jeugdzorg, RIAGG afdeling jeugd, crisiscentra en in de forensische psychiatrie. Van 2001 tot 2017 had ik mijn eigen praktijk als psychotherapeut, waarin ik mijn uiteenlopende werkervaring heb samengebracht. In 2015 heb ik de pedagogenpraktijk opgericht.

Voor de pedagogenpraktijk ben ik dus praktijkhouder. Dat dat ik me vooral bezig houd met allerlei regelzaken. Ook zorg ik ervoor dat iedereen binnen de praktijk zijn werk goed doet, en leer ik hen een heleboel over het werken met kinderen, pubers en volwassenen. Daarnaast heb ik soms gesprekken met ouders van kinderen.

Lees meer over ons