PMT

 

Psychomotorische therapie (PMT) is therapie voor kinderen, jongeren en volwassenen en is een vorm van lichaamsgerichte therapie. Met PMT werken we via het lichaam en komen we in beweging. Het lichaam helpt je te voelen wat jou spanning of ontspanning geeft, wat jou blij, boos of verdrietig maakt en welke overtuigingen jou belemmeren in je leven. Wanneer je meer leert luisteren naar je lichaam, ontdek je wat belangrijk voor jou is, wat jou blij maakt, hoe je meer in je kracht kan gaan staan en hoe je meer ruimte in kan nemen om jezelf te zijn of voor jezelf op te komen. Het gaat bij deze therapie dus wat minder over praten en denken, en meer over voelen en bewegen.

 

In de psychomotorische therapie wordt er gebruik gemaakt van de volgende werkvormen:

  • Lichaamsgerichte oefeningen: ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, mindfulness, symbolische oefeningen, emotioneel lichaamswerk, aanraking
  • Bewegingsgerichte spelvormen: balspelen, racketspelen, boksvormen, mikspelen, parcours, evenwicht
  • Creatieve expressie: dans, spel, muziek en creatieve werkvormen

Een sessie duurt 45 tot 60 minuten. In het begin van de behandeling is dit vaak wekelijks, verderop in de therapie kan dit soms afgebouwd worden naar twee- of driewekelijks. Een volledige behandeling kan een paar maanden tot een paar jaar duren. Soms wordt de PMT gecombineerd met ouderbegeleiding. Dit kan tegelijkertijd in de zaal zijn om de interactie tussen ouder en kind zichtbaar te maken, maar dit kan ook apart zijn. Soms bij dezelfde therapeut, soms juist bij een ander.

 

Uw specialist bij PMT

Elles

Elles Harwig

Mijn naam is Elles Harwig. Sinds 2012 ben ik psychomotorisch therapeut. Na mijn studie ben ik eerst op Bonaire gaan werken. Daarna heb ik gewerkt met jongeren die niet meer naar school of werk konden vanwege problemen. Sinds 2018 werk ik in de pedagogenpraktijk en geef ik psychomotorische therapie aan kinderen, jongeren en volwassenen.

Samen praten we over waarin jij wilt groeien, maar gaan we vooral veel bewegen. Ik help je om meer te luisteren naar je lichaam en op die manier te ontdekken waar je goed in bent en waar je graag nog beter in wilt worden. We maken samen doelen en kijken wat er voor nodig is om deze doelen te bereiken.

Lees meer over ons