Psychologisch onderzoek

 

Om problemen beter te begrijpen, doen we regelmatig onderzoek. Bijvoorbeeld als een kind niet begrijpt waarom het steeds zo verdrietig is, als ouders zich afvragen waarom hun kind niet luistert, of als ze op school niet snappen waarom een kind zich niet goed kan concentreren. We proberen met onderzoek altijd de problemen beter in kaart te brengen, én ze te verklaren. We kijken dus niet alleen naar wat er aan de hand is, maar ook naar waarom dit zo gekomen is, en wat we er aan kunnen doen.

 

Psychologisch onderzoek kan op allerlei verschillende manieren. Het kan zijn dat we bepaalde testen gaan doen, om te kijken wat je allemaal goed kan en wat niet. Ook gebruiken we vaak vragenlijsten, waarbij jij zelf, maar soms ook de omgeving, invult hoe over bepaald gedrag of bepaalde eigenschappen gedacht wordt. Het kan ook zijn dat we via tekeningen, verhalen en spel ontdekken wat er allemaal in je om gaat. En bij vrijwel elk onderzoek gaan we natuurlijk met je in gesprek, om te horen hoe je zelf over de problemen denkt, en wat je allemaal wil, voelt en juist wel of niet fijn vindt.

 

Voor zo’n onderzoek trekken we vaak 2 ochtenden uit. We vinden het belangrijk een kind vaker dan één keer te zien, want soms heb je gewoon even een rotdag, of ben je zo zenuwachtig dat we geen goed beeld van je krijgen. We proberen met het onderzoek zo goed mogelijk te begrijpen hoe jij in elkaar zit, en hoewel je soms ook vervelende dingen over jezelf ontdekt, is het vaak wel fijn dat je dit voortaan snapt over jezelf. Het onderzoeksverslag zal overigens nooit zonder toestemming van jou en jou ouders met anderen gedeeld worden. Als je ouder bent dan 16 jaar, mogen ook je ouders niet zonder jouw toestemming lezen wat er over jou geschreven staat.

Uw specialist bij Psychologisch onderzoek

Samantha

Samantha Roetink

Mijn naam is Samantha Roetink. Sinds 2017 ben ik werkzaam bij de praktijk als kinder- en jeugdpsycholoog. Hiervoor heb ik gewerkt met kinderen, jongeren en volwassenen. Naast mijn werk als kinder- en jeugdpsycholoog werk ik ook als onderzoeker aan een universiteit.

Bij de praktijk komen kinderen en jongeren die ergens hulp bij willen. Misschien omdat er thuis, op school of met vriendjes/vriendinnetjes problemen zijn. Als we niet precies weten waar de problemen (klachten) vandaan komen, ga ik dit eerst samen met jou en/of je ouders bekijken (onderzoeken). Verder kun je bij mij terecht voor speltherapie, gesprekstherapie en ouderbegeleiding. Als je in behandeling komt gaan we samen kijken welke doelen je wil bereiken en wat daar voor nodig is.

Tamara

Tamara Lekkerkerker

Mijn naam is Tamara Lekkerkerker en sinds 2018 ben ik bij deze praktijk werkzaam als orthopedagoog. Je kunt bij mij terecht voor psychologisch onderzoek, gesprekstherapie en EMDR-therapie. Ook aanmeldingen komen bij mij. Wanneer jij je wilt aanmelden, of hier vragen over hebt, kan jij (of één van je ouders) contact met mij opnemen. Samen kijken we dan wat het beste bij jou past en hoe we dat vorm kunnen geven.

Als je bij mij komt, gaan we werken aan de doelen die we samen opstellen. Dat kan ook betekenen dat we eerst gaan onderzoeken wat er aan de hand is en waar dit vandaan kan komen. Dat kunnen soms best lastige dingen zijn. Daarom vind ik het belangrijk dat je je hier op je gemak voelt en jezelf kunt zijn.

Lees meer over ons