EMDR

 

EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”. Dat betekent zoiets als ‘het verwerken van gebeurtenissen en het verminderen van nare gevoelens door oogbewegingen’. EMDR is een vorm van therapie voor kinderen, jongeren en volwassenen om nare herinneringen aan vroegere gebeurtenissen (traumatische herinneringen) te verwerken en daarmee gevoelens van verdriet, angst en boosheid te verminderen. Een vroegere gebeurtenis kan groot of klein zijn, maar typerend eraan is dat je er in het hier en nu nog last van hebt. EMDR kan ook worden toegepast op gevoelens waaraan geen specifieke gebeurtenis aan vooraf is gegaan. Denk bijvoorbeeld aan: angsten en fobieën, paniekaanvallen, depressie, woede-uitbarstingen, nachtmerries, laag zelfbeeld.

 

Tijdens EMDR word je gevraagd om aan de gebeurtenis of aan het gevoel te denken, terwijl je handbewegingen volgt met je ogen, tikjes op je knieën voelt of luistert naar klikjes via een koptelefoon. Er hoeft bij deze therapievorm niet veel gepraat te worden.

 

Voordat we starten met EMDR, hebben we een voorbereidend gesprek. We bespreken dan waar jij aan wilt werken. Ook krijg je uitleg over hoe EMDR werkt in het brein en wat de effecten en mogelijke bijwerkingen zijn. Afhankelijk van je leeftijd en de vraag waarmee je komt, kunnen jouw ouders bij het gesprek aansluiten of voor een apart gesprek komen.

 

Een sessie EMDR duurt 60 tot 90 minuten en is meestal wekelijks. Een EMDR-traject kan een paar weken tot een paar maanden duren, afhankelijk van jouw hulpvraag en hoe je erop reageert. Soms wordt EMDR-therapie gecombineerd met een andere therapievorm en/of ouderbegeleiding.

Uw specialist bij EMDR

Gijske

Gijske van Oort

Mijn naam is Gijske van Oort. Sinds 2008 ben ik werkzaam als psycholoog. Ik heb sindsdien in de re-integratie en als behandelaar in de GGZ gewerkt. Sinds 2017 ben ik werkzaam bij de Pedagogenpraktijk Theysmeyer.

Ik geef therapie aan jongeren en volwassenen en daarnaast begeleid ik ouders van jongeren of kinderen die bij ons in behandeling zijn. Ook maak ik onderdeel uit van een multidisciplinair behandelteam dat zich bezighoudt met de combinatie van lichamelijke en psychische klachten. Wanneer we een behandeling starten, ga ik samen met jou kijken welke doelen jij wil bereiken en wat daarvoor nodig is.

Tamara

Tamara Lekkerkerker

Mijn naam is Tamara Lekkerkerker en sinds 2018 ben ik bij deze praktijk werkzaam als orthopedagoog. Je kunt bij mij terecht voor psychologisch onderzoek, gesprekstherapie en EMDR-therapie. Ook aanmeldingen komen bij mij. Wanneer jij je wilt aanmelden, of hier vragen over hebt, kan jij (of één van je ouders) contact met mij opnemen. Samen kijken we dan wat het beste bij jou past en hoe we dat vorm kunnen geven.

Als je bij mij komt, gaan we werken aan de doelen die we samen opstellen. Dat kan ook betekenen dat we eerst gaan onderzoeken wat er aan de hand is en waar dit vandaan kan komen. Dat kunnen soms best lastige dingen zijn. Daarom vind ik het belangrijk dat je je hier op je gemak voelt en jezelf kunt zijn.

Lees meer over ons